RHCSA-serien: Gjennomgang av essensielle kommandoer og systemdokumentasjon - del 1


RHCSA (Red Hat Certified System Administrator) er en sertifiseringseksamen fra Red Hat-selskapet, som gir et åpen kildekode-operativsystem og programvare til bedriftssamfunnet. Den gir også støtte, opplæring og konsulenttjenester for organisasjonene.

RHCSA-eksamenen er sertifiseringen oppnådd fra Red Hat Inc, etter å ha bestått eksamen (kodenavn EX200). RHCSA-eksamenen er en oppgradering til RHCT (Red Hat Certified Technician)-eksamenen, og denne oppgraderingen er obligatorisk ettersom Red Hat Enterprise Linux ble oppgradert. Hovedvariasjonen mellom RHCT og RHCSA er at RHCT-eksamenen er basert på RHEL 5, mens RHCSA-sertifiseringen er basert på RHEL 6 og 7, men kursmaterialet til disse to sertifiseringene varierer også til et visst nivå.

Denne Red Hat-sertifiserte systemadministratoren (RHCSA) er avgjørende for å utføre følgende kjernesystemadministrasjonsoppgaver som trengs i Red Hat Enterprise Linux-miljøer:

  1. Forstå og bruk nødvendige verktøy for å håndtere filer, kataloger, kommando-miljøer og dokumentasjon for hele systemet/pakker.
  2. Betjen kjørende systemer, selv i forskjellige kjørenivåer, identifiser og kontroller prosesser, start og stopp virtuelle maskiner.
  3. Sett opp lokal lagring ved hjelp av partisjoner og logiske volumer.
  4. Opprett og konfigurer lokale og nettverksfilsystemer og dets attributter (tillatelser, kryptering og tilgangskontrollister).
  5. Konfigurere, konfigurere og kontrollere systemer, inkludert installasjon, oppdatering og fjerning av programvare.
  6. Administrer systembrukere og grupper, sammen med bruk av en sentralisert LDAP-katalog for autentisering.
  7. Sørg for systemsikkerhet, inkludert grunnleggende brannmur og SELinux-konfigurasjon.

For å se gebyrer og registrere deg for en eksamen i ditt land, sjekk RHCSA-sertifiseringssiden.

I denne RHCSA-serien med 15 artikler, med tittelen Preparation for the RHCSA (Red Hat Certified System Administrator) eksamen, skal vi dekke følgende emner om de siste utgivelsene av Red Hat Enterprise Linux 7.

I denne Del 1 av RHCSA-serien vil vi forklare hvordan du legger inn og utfører kommandoer med riktig syntaks i en shell-prompt eller terminal, og forklarte hvordan du finner, inspiserer og bruker systemdokumentasjon.

Forutsetninger:

Minst en liten grad av kjennskap til grunnleggende Linux-kommandoer som:

  1. cd-kommando (endre katalog)
  2. ls kommando (listekatalog)
  3. cp-kommando (kopier filer)
  4. mv-kommando (flytt eller endre navn på filer)
  5. berøringskommando (opprett tomme filer eller oppdater tidsstemplet til eksisterende)
  6. rm kommando (slett filer)
  7. mkdir kommando (lag katalog)

Riktig bruk av noen av dem er uansett eksemplifisert i denne artikkelen, og du kan finne mer informasjon om hver av dem ved å bruke de foreslåtte metodene i denne artikkelen.

Selv om det ikke er strengt nødvendig for å starte, da vi skal diskutere generelle kommandoer og metoder for informasjonssøk i et Linux-system, bør du prøve å installere RHEL 7 som forklart i den følgende artikkelen. Det vil gjøre ting enklere underveis.

  1. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 7 installasjonsveiledning

Samhandle med Linux Shell

Hvis vi logger på en Linux-boks ved hjelp av en tekstmodus-påloggingsskjerm, er sjansen stor for at vi blir satt direkte inn i vårt standardskall. På den annen side, hvis vi logger inn med et grafisk brukergrensesnitt (GUI), må vi åpne et skall manuelt ved å starte en terminal. Uansett vil vi bli presentert med brukerprompten og vi kan begynne å skrive og utføre kommandoer (en kommando utføres ved å trykke Enter-tasten etter at vi har skrevet den).

Kommandoer består av to deler:

  1. navnet på selve kommandoen, og
  2. argumenter

Enkelte argumenter, kalt alternativer (vanligvis innledet av en bindestrek), endrer oppførselen til kommandoen på en bestemt måte, mens andre argumenter spesifiserer objektene som kommandoen opererer på.

Kommandoen type kan hjelpe oss med å identifisere om en annen bestemt kommando er innebygd i skallet eller om den leveres av en separat pakke. Behovet for å gjøre denne forskjellen ligger på stedet hvor vi finner mer informasjon om kommandoen. For skall innebygde må vi se i skallets man-side, mens for andre binærfiler kan vi referere til sin egen man-side.

I eksemplene ovenfor er cd og type skall innebygde, mens top og less er binære filer eksterne til selve skallet (i dette tilfellet returneres plasseringen til den kjørbare kommandoen av type).