Installer ZoneMinder - Videoovervåkingsprogramvare på Debian 9


Enten det er i hjemmet eller bedriften, er fysisk sikkerhet alltid en grunnleggende komponent i en altomfattende sikkerhetspolicy. Bruken av sikkerhetskameraer har en tendens til å være en hjørnestein i en fysisk sikkerhetsovervåkingsløsning.

En av de største utfordringene med kameraer pleier å være administrasjon og lagring av videofeeds/bilder. En av de mest kjente åpen kildekode-løsningene for å løse denne oppgaven er Zone Minder.

Zone Minder gir brukerne et stort antall løsninger for å overvåke, administrere og analysere videostrømmene fra sikkerhetskameraer. Noen av høydepunktene i Zone Minder inkluderer:

  • Gratis, åpen kildekode og kontinuerlig oppdatering.
  • Fungerer med de fleste IP-kameraer (selv de med spesiell funksjonalitet som PTZ, nattsyn og 4k-oppløsninger).
  • Nettbasert administrasjonskonsoll.
  • Android- og iOS-applikasjoner for overvåking fra hvor som helst.

For å se flere funksjoner i Zone Minder, besøk prosjektets hjemmeside på: https://zoneminder.com/features/

Denne artikkelen vil dekke installasjonen av Zone MinderDebian 9 Stretch og en annen artikkel vil dekke konfigurasjonen av Zone Minder for å overvåke sikkerhetskamerafeeder.

Oppsettdiagram for Zone Minder Lab

Selv om dette er en forenkling av de fleste IP-kamerainstallasjoner, vil konseptene fortsatt fungere forutsatt at kameraene har nettverkstilkobling til Zone Minder-serveren.

Denne artikkelen vil anta at leseren allerede har en minimal basisinstallasjon av Debian 9 Stretch oppe og kjører. En bare installasjon med SSH-tilkobling er alt som antas.

Et grafisk miljø er ikke nødvendig på serveren siden alt vil bli servert gjennom Apache-nettserveren til klientene som kobler seg til Zone Minder-nettgrensesnittet.

Se denne artikkelen om Tecmint for å installere Debian 9: https://linux-console.net/installation-of-debian-9-minimal-server/.

Serverspesifikasjoner:

Siden Zone Minder potensielt vil lagre massevis av video/bilder, vil de største komponentene som er nødvendige for denne serveren være nettverk og lagringskapasitet. Andre ting å ta med i betraktningen er antall kameraer, kvaliteten på bildene/videoen som sendes til serveren, antall brukere som kobler til Zone Minder-systemet og visning av strømmene direkte gjennom Zone Minder-systemet.

Viktig: Serveren som brukes i denne veiledningen er, selv om den er gammel, ikke det typiske hjemmebrukersystemet. Sørg for å evaluere brukskravene grundig før du setter opp et Zone Minder-system.

Zone Minder wikiartikkel for spesifikasjoner: https://wiki.zoneminder.com/How_Many_Cameras

Systemspesifikasjoner:

  • 1 HP DL585 G1 (4 x Dual-core CPUer)
  • RAM: 18 GB
  • 1 x 1 Gbps nettverkstilkoblinger for IP-kameraer
  • 1 x 1 Gbps nettverkstilkobling for administrasjon
  • Lokal lagring: 4 x 72 GB i RAID 10 (kun OS; ZM-bilder/video vil bli lastet ned senere)
  • 1 x 1,2 TB HP MSA20 (lagring av bilder/videoer)

Installasjon av Zone Minder

Installasjonen av Zone Minder er veldig enkel og forutsetter root eller sudo-tilgang på den bestemte serveren som Zone Minder blir installert.

Debian Stretch har ikke Zone Minder 1.30.4 i depotene som standard. Heldigvis er en nyere versjon av Zone Minder tilgjengelig i Debian Stretch-bakporter.

For å aktivere backports i en ren installasjon av Debian, utfør følgende kommando:

echo -e “\n\rdeb http://ftp.debian.org/debian stretch-backports main” >> /etc/apt/sources.list

Når backporter er aktivert, vil systemet sannsynligvis ha en rekke oppdateringer som må skje. Kjør følgende kommandoer for å oppdatere pakkene som forberedelse til resten av denne artikkelen.

apt-get update
apt-get upgrade
apt-get dist-upgrade

Det første trinnet for installasjon og konfigurasjon av Zone Minder er å installere de nødvendige avhengighetene for med følgende kommandoer:

apt-get install php mariadb-server php-mysql libapache2-mod-php7.0 php7.0-gd zoneminder

Under denne installasjonsprosessen kan MariaDB-serverinstallasjonen be brukeren om å konfigurere et root-passord for databasen, **DO IKKE GLEM DETTE PASSORDET**.

Når installasjonen er fullført, anbefales det sterkt at databasen sikres ved hjelp av følgende kommando:

mysql_secure_installation

Kommandoen ovenfor kan be om root-passordet som ble opprettet under MariaDB-installasjonen først, og vil deretter stille brukeren flere sikkerhetsspørsmål om deaktivering av en testbruker, ekstern rotpålogging til databasen og fjerning av testdatabaser. Det er trygt og foreslått at ‘Ja’ er svaret på alle disse spørsmålene.

Nå må databasen klargjøres og en Zone Minder-bruker for databasen. Zone Minder-pakken gir det nødvendige skjemaet for import. Importen vil opprette brukeren 'zmuser', databasen 'zm', og sette opp et standardpassord på systemet *Se nedenfor om hvordan du endrer dette<*.

Følgende kommandoer vil be brukeren om MariaDB-databasens rotbrukerpassord.

mariadb -u root -p < /usr/share/zoneminder/db/zm_create.sql
mariadb -u root -p -e "grant all on zm.* to ‘zmuser’@localhost identified by ‘zmpass’;"

Denne delen er kun nødvendig hvis brukeren ønsker å endre standard bruker/passord for databasen! Det kan være ønskelig å endre databasenavnet, brukernavnet eller passordet for databasen.

Si for eksempel at administratoren ønsket å bruke en annen bruker/passord-kombinasjon:

User: zm_user_changed
Password: zmpass-test

Dette vil endre MariaDB-brukerkommandoen ovenfor til:

mariadb -u root -p -e "grant all on zm.* to ‘zm_user_changed’@localhost identified by ‘zmpass-test’;"

Ved å gjøre dette vil imidlertid Zone Minder bli gjort oppmerksom på den endrede databasen og brukernavnet. Gjør de riktige endringene i ZM-konfigurasjonsfilen på «/etc/zm/zm.conf».

Finn og endre følgende linjer:

  • ZM_DB_USER=zmuser ← Endre 'zmuser' til den nye brukeren ovenfor. «zm_user_changed»
  • ZM_DB_PASS=zmpass ← Endre 'zmpass' til det nye passordet som er brukt ovenfor. «zmpass-test»

Det neste trinnet er å fikse eierskapet til Zone Minder-konfigurasjonsfilen slik at den kan leses av apache-brukeren (www-data) ved å bruke følgende kommando:

chgrp www-data /etc/zm/zm.conf

www-data-brukeren må også være en del av «video»-gruppen på dette systemet. For å oppnå dette bør følgende kommando brukes:

usermod -aG video www-data

Det er også nødvendig å stille inn riktig tidssone i php.ini-filen på «/etc/php/7.0/apache2/php.ini». Finn riktig tidssone og bruk deretter et tekstredigeringsprogram, finn følgelinjen og legg til tidssoneinformasjonen.

nano /etc/php/7.0/apache2/php.ini

Endre linjen ‘;date.timezone =‘ til ‘date.timezone=America/New_York’.

Nå må Apache konfigureres for å betjene Zone Minder-nettgrensesnittet. Det første trinnet er å deaktivere standard Apache-siden og aktivere Zone Minder-konfigurasjonsfilen.

a2dissite 000-default.conf
a2enconf zoneminder

Det er også noen Apache-moduler som må aktiveres for at Zone Minder skal fungere skikkelig. Dette kan oppnås med følgende kommandoer:

a2enmod cgi
a2enmod rewrite

De siste trinnene er å aktivere og starte Zone Minder! Bruk følgende kommandoer for å oppnå dette:

systemctl enable zoneminder.service
systemctl restart apache2.service
systemctl start zoneminder.service

Hvis alt gikk bra, bør navigering til serverens IP og Zone Minder-katalog gi Zone Minder-administrasjonskonsollen som sådan:

http://10.0.0.10/zm

Gratulerer! Zone Minder er nå oppe og kjører på Debian 9. I neste kommende artikler vil vi gå gjennom konfigurasjonen av lagring, kameraer og varsler i Zone Minder-konsollen.