6 beste Vi/Vim-inspirerte koderedigerere for Linux


Vim (forkortelse for Vi Improved) er en gratis, åpen kildekode, kraftig, svært konfigurerbar og utvidbar tekstredigerer. Den har et stort og dedikert fellesskap av brukere som stadig lager nyttige nye skript og oppdateringer til tekstredigereren. Vim støtter hundrevis av programmeringsspråk og filformater, noe som gjør det til en av de beste kodeeditorene på tvers av plattformer.

Les også: 18 beste IDE-er for programmerere og utviklere

Selv om Vim kontinuerlig utvikles for å bli en mye bedre tekstredigerer, har mange brukere nå laget flere Vim-lignende redaktører med færre, men kraftige og brukbare funksjoner, der ute. I denne artikkelen vil vi gjennomgå 6 beste Vi/Vim-inspirerte koderedigerere for Linux-systemer.

1. Kakoune Code Editor

Kakoune er en gratis, åpen kildekode, interaktiv, rask, fullstendig tilpassbar og skriptbar Vim-inspirert kodeeditor med klient/server-arkitektur. Den kjører på Unix-lignende systemer som Linux, FreeBSD, MacOS og Cygwin.

Den kommer med en rekke tekstredigerings-/skriveverktøy, støtter syntaksutheving, autofullføring mens du skriver, og støtter mange forskjellige programmeringsspråk. Den implementerer også flere valg som en viktig prosedyre for å samhandle med teksten din. I tillegg tillater Kakounes klient/server-arkitektur samarbeidende koderedigering.

2. Neovim

Neovim er en gratis åpen kildekode, kraftig, utvidbar og brukbar koderedigerer som gir Vims grunnleggende tradisjonelle funksjoner. Det er en utvidelse av Vim som kommer med en innebygd Linux-terminalemulator med moderne terminalfunksjoner som markørstil, fokushendelser og innliming i parentes. Viktigere, det støtter de fleste Vim-plugins.

NeoVim gir et AppImage som kjører på de fleste Linux-systemer, bare last ned og kjør det som vist.

curl -LO https://github.com/neovim/neovim/releases/download/nightly/nvim.appimage
chmod u+x nvim.appimage
./nvim.appimage

3. Amp Text Editor

Amp er en gratis åpen kildekode, lett, enkel og Vi/Vim-inspirert koderedigerer for din Linux-terminal, utviklet med Rust-programmeringsspråket. Den implementerer kjerneinteraksjonsmodellen til Vi/Vim på en forenklet måte, og setter sammen noen av de grunnleggende funksjonene du finner i moderne tekstredigerere.

4. Vis – Vim-lignende tekstredigerer

Vis er en gratis åpen kildekode, Vi-lignende kodeeditor som utvider vi sin modale redigering med innebygd støtte for flere markører/valg implementert med samme editors strukturelle regulære uttrykksbaserte kommandospråk.

Den kommer med en fil- og katalognettleser, støtter diff-modus, vimgrep, kryptering og komprimering. Den støtter vanlige filarkiveringsformater som tar, zip og mange flere. Den lar deg også jobbe med nettverksprotokoller som HTTP, FTP og SSH blant andre. Videre kommer Vis med en innebygd skallkontroll og mer.

Vis er inkludert i de fleste Linux-distribusjoner og kan enkelt installeres ved hjelp av pakkebehandlingssystemer.

5. Nvi – Node.JS VI Tekstredigerer

Nvi er også en gratis åpen kildekode, Vim-inspirert kodeeditor som gir Vims beste funksjoner kombinert med et 256-farger terminal tekstbasert brukergrensesnitt og flislagte vinduer.

Den har sine egne moduser: COMBO, NORMAL, REPLACE, BLOCK, LINE-BLOCK og COMMAND. Det gjør det mulig å koble til flere økter i vert-gjest-konfigurasjon, og muliggjør dermed samarbeidskoderedigering. Den støtter i tillegg lokal UNIX og ekstern TCP-kontakt for sammenkobling.

6. Pyvim – Pure Python Vim Clone

Pyvim er en gratis åpen kildekode, reimplementering av Vim i Python, uten C-utvidelser og kjører på Pypy. Den støtter Vi-tastbindinger, syntaksutheving, mange fargeskjemaer, horisontale og vertikale oppdelinger, fanesider og mye mer.

Det er alt! I denne artikkelen har vi listet opp 6 beste Vim-inspirerte koderedigerere for Linux. Hvis vi har gått glipp av noe du bruker, gi oss beskjed via tilbakemeldingsskjemaet nedenfor.