25 gratis applikasjoner med åpen kildekode jeg fant i år 2021


Det er på tide å dele en liste over de beste 25 gratis og åpen kildekode-programvare jeg fant i løpet av året 2021. Noen av disse programmene er kanskje ikke nye ved at de ikke ble utgitt for første gang i 2021, men de er nye og har vært nyttig for meg. Det er i ånden av å dele at jeg skriver denne artikkelen i håp om at du også finner noen av disse programmene nyttige.

For å begynne kan det være lurt å søke etter programmet ved å bruke distribusjonens pakkebehandling, slik:

Fedora og derivater:

# yum search all package
Or
# dnf search all package

Debian og derivater:

# aptitude search package

OpenSUSE og derivater:

# zypper search package

Arch Linux og derivater:

# pacman -Ss package

Hvis søket ditt ikke gir noen resultater, gå til nettsiden til hvert verktøy hvor du finner den frittstående pakken for nedlastings- og installasjonsinstruksjoner, sammen med informasjon om avhengigheter.

1. SimpleScreenRecorder

Du kan bruke Simple Screen Recorder til å lage lyd- og videoskjermcaster (hele skjermen eller valgt område). Den er enkel å installere og bruke, men samtidig kraftig.

Vi har allerede dekket Simple Screen Recorder i dybden her: Hvordan ta opp programmer og spill med Simple Screen Recorder.

2. Jaspersoft Studio

Jaspersoft Studio er et rapportdesignerprogram som lar deg lage enkle og sofistikerte rapporter også med diagrammer, faner, tabeller (og alt du kan forvente å se i en rapport i verdensklasse) og eksportere dem til en rekke formater (med PDF er kanskje den vanligste).

Med spørsmål og svar-fora og brukergrupper, pluss flere eksempler og eksempler, er fellesskapsnettstedet en stor ressurs for hjelp for å mestre dette allsidige programmet.

3. Visual Studio Code

Visual Studio Code har nådd et betydelig nivå av popularitet blant nett- og skyutviklere som også er Linux-brukere siden det gir et fint programmeringsmiljø ut av boksen som støtter utvidelser for å legge til funksjonalitet.

4. TuxGuitar

Hvis du er som meg og musikk (spesielt gitaren) er en av lidenskapene dine, vil du elske dette TuxGuitar-programmet, som lar deg redigere og spille gitartabulaturer som en proff.

5. Jitsi

Jitsi er en gratis og åpen kildekode lyd-/videokonferanse- og direktemeldingsplattform for Windows, Linux, macOS, iOS og Android. Den gir komplett kryptering med støtte for protokoller som SIP, XMPP/Jabber, AIM/ICQ, IRC, Windows Live Messenger, Yahoo!, Google Hangouts-utvidelser, samt OTR, ZRTP, etc.

6. GCompris

GCompris er en komplett pedagogisk programvaresamling av høy kvalitet på tvers av plattformer for barn i alderen 2 til 10 år, og den kommer med mer enn 140 underholdende aktiviteter som hjelper små barn å lære ferdigheter som identifikasjon av bokstaver og tall, bruk av mus og tastatur, primær algebratrening, lesetid på analog klokke, vektortegning, språklæring gjennom spill og mye mer.

7. GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) er en multiplattform, gratis og åpen kildekode-fotoredigeringsprogramvare som brukes til bildemanipulering og bilderedigering, friformstegning, transkoding mellom forskjellige bildefilformater og mer spesialiserte oppgaver.

8. FreeCAD

FreeCAD er et generell 3D-datastøttet designprogram som er egnet for bruk i ingeniørfag og arkitektur. Gitt det faktum at FreeCAD er FOSS, er det enkelt å tilpasse og utvide ved bruk av Python-skript.

9. Owncloud

Selv om jeg ikke er et nytt barn på noen måte, valgte jeg å inkludere Dropbox, sikkerhet og personvern oppnås uten mye problemer og lar deg enkelt sette opp tilpasset skylagring og fildelingsløsning.

Vi har allerede dekket installasjon om Owncloud i dybden her: Lag personlig/privat skylagringsløsning i Linux

10. MediaWiki

MediaWiki er et program for å lage og administrere et Wikipedia-lignende nettsted (faktisk er Wikipedia selv basert på MediaWiki) der et fellesskap kan legge til, fjerne, oppdatere og tilbakestille oppføringer, og forfattere blir varslet om slike endringer.

11. Bleachbit

Du kan tenke på å slette midlertidige eller på annen måte unødvendige filer, men vil også forbedre Firefox-ytelsen og sikkert ødelegge unødvendige filer for å forhindre gjenoppretting.

Vi har allerede dekket installasjon om Bleachbit i dybden her: Disk Space Cleaner og Privacy Guard for Linux

12. CodeMirror

CodeMirror er en veldig kraftig Javascript-basert tekstredigerer for nettleseren. CodeMirror inkluderer syntaksutheving for over 100 språk og en robust API. Hvis du eier en nettside eller blogg som tilbyr programmeringsveiledninger, vil du finne at CodeMirror er et veldig nyttig verktøy.

13. GNU Health

GNU Health er en gratis, ekstremt skalerbar helse- og sykehusinformasjonsplattform, som brukes av helsepersonell over hele verden for å forbedre livene til de underprivilegerte, og tilbyr en gratis teknikk som optimerer helsefremmende og sykdomsforebygging.

14. OCS Inventar NG

Open Computer and Software Inventory Next Generation, eller OCS Inventory NG for kort, er en lett nettapplikasjon som kan hjelpe nettverks- og systemadministratorer med å holde styr på 1) alle enhetene som er koblet til nettverket, og 2) maskinkonfigurasjon og programvare installert i dem.

Prosjektets nettsted (oppført nedenfor) har en fullt funksjonell demo i tilfelle du vil sjekke den ut før du prøver å faktisk installere programmet. I tillegg er OCS Inventory NG avhengig av kjente teknologier som Apache og MySQL/MariaDB, noe som gjør det til et robust program.

15. GLPI

Ofte brukt sammen med OCS Inventory NG, er GLPI en flerspråklig, gratis programvare for IT-ressurser som ikke bare gir verktøyene for å bygge opp en database med en inventar over nettverksenhetene dine, men også inkluderer et jobbsporingssystem med e-postvarslinger.

Andre kjennetegn inkluderer, men er ikke begrenset til:

  1. Intervensjoner i historien
  2. Løsningsgodkjenning
  3. Tilfredshetsundersøkelse
  4. Eksportere beholdning til PDF-, regneark- eller PNG-formater

Vi har allerede dekket installasjon om GLPI IT Asset Management-verktøyet i dybden her: Installer GLPI IT og Asset Management Tool i Linux

16. Ampache

Med online lyd- og videostreaming-applikasjon og få tilgang til den fra hvor som helst med en Internett-tilkobling.

Selv om den er designet som en personlig applikasjon, tillater Ampache offentlig registrering hvis en administrator velger å aktivere denne funksjonen.

17. Master PDF Editor (betalt)

Master PDF Editor er et brukervennlig pdf-redigeringsverktøy for å jobbe med PDF-dokumenter som kommer med kraftig flerbruksfunksjonalitet. Det hjelper deg å enkelt legge til tekst, lage og endre pdf, legge til bilder og kryptere filene. Master PDF lar deg også slå sammen filer til ett eller dele dokumenter i flere filer.

18. LibreOffice Draw

LibreOffice Draw er en applikasjon som er innebygd i LibreOffice-pakken som lar deg lage alt fra en enkel skisse til komplekse og gir deg muligheten til å kommunisere med grafikk og diagrammer. Med Draw kan du enkelt åpne og redigere grunnleggende PDF-filer.

19. uniCenta oPOS

Hvis du eier en liten eller mellomstor bedrift, trenger du utvilsomt et Point Of Sale-program. Som sådan kan uniCenta oPOS være en livredder for deg. Den bruker en MySQL/MariaDB-database for datalagring, og dermed kan en enkelt database brukes med flere aktive terminaler samtidig. På toppen av alt dette inkluderer uniCenta oPOS også et søkepanel, et priskontrollverktøy og et verktøy for å lage trykte rapporter.

20. OpenShot

OpenShot er et FOSS-videoredigeringsprogram for Linux som kan hjelpe deg med å lage filmen du alltid har drømt om (med utviklernes ord) med hjemmevideoer, bilder og musikkfiler. Den lar deg også legge til undertekster, overgangseffekter og eksportere den resulterende videofilen til DVD og mange andre vanlige formater.

21. LAN Messenger

LAN Messenger er et flerspråklig (en språkpakke er nødvendig) og tverrplattform (fungerer i Linux, Windows og Mac) IM-program for kommunikasjon over et LAN. Den gir filoverføringer, meldingslogging og hendelsesvarsler – alt uten å måtte sette opp en server!

22. Kirsebærtre

Cherrytree er et gratis hierarkisk notatprogram med åpen kildekode som kommer med rik tekstformatering, syntaksutheving og avanserte tilpasningsalternativer. Den avanserte søkefunksjonen lar deg søke etter filer på tvers av filtreet uavhengig av banen.

Den kommer med hurtigtaster, import og eksport av notater, synkronisering med skyplattformer som Dropbox og passordsikkerhet for å holde notatene dine sikre.

23. FlightGear

FlightGear er et fantastisk åpen kildekode-flysimulatorverktøy, som brukes til å lage et kunnskapsrikt og åpent flysimulatorsystem for bruk i eksperimenter eller akademiske miljøer, pilotopplæring, som et industrielt ingeniørprogram, for gjør-det-selv-ere til å jage sin valgte spennende flytur simuleringsdesign, og sist men sikkert ikke minst som en morsom, praktisk og krevende desktop flysimulator for Linux.

24. MuseScore

MuseScore er en åpen kildekode og gratis profesjonell musikknotasjonsapplikasjon som brukes til å lage, spille av og skrive ut vakre noter ved hjelp av brukervennlige, men kraftige grensesnitt.

25. Tmux

Tmux er en Linux-terminalmultiplekser med åpen kildekode som lar deg kjøre flere terminalsesjoner i et enkelt vindu. Det er nyttig for å kjøre flere programmer i en terminal, koble dem fra (de fortsetter å kjøre i bakgrunnen), og koble dem til en annen terminal.

Sammendrag

I denne artikkelen har jeg beskrevet gratis og åpen kildekode-applikasjoner som jeg har funnet i løpet av året 2021, og håper at det vekker din interesse for en eller flere av dem.

Vil du at vi skal dekke noen av dem mer detaljert på denne siden? Har du funnet en annen flott FOSS-applikasjon som du vil dele med resten av fellesskapet? Bare gi oss beskjed ved å bruke kommentarskjemaet nedenfor. Spørsmål, kommentarer og forslag er også velkomne.