Hva er MariaDB? Hvordan fungerer MariaDB?


MariaDB, en gaffel av MySQL er en av de mest populære åpen kildekode SQL (Structured Query Language) relasjonsdatabaseadministrasjonssystemene, laget av de opprinnelige utviklerne av MySQL . Den er designet for hastighet, pålitelighet og brukervennlighet.

Det er standard databasesystem MySQL i standardlagrene til de fleste om ikke alle store Linux-distribusjoner, inkludert RHEL (RedHat Enterprise Linux) og Fedora Linux. Det fungerer også på Windows og macOS, og mange andre operativsystemer. Den brukes som en erstatning for MySQL-databasesystemet i LAMP (Linux + Apache + MariaDB + PHP) og LEMP (Linux + Engine-X + MariaDB + PHP) stabel.

Utviklingen startet på grunn av bekymringer som oppsto da MySQL ble kjøpt opp av Oracle Corporation i 2009. Nå gjør utviklerne og vedlikeholderne av MariaDB månedlige fusjoner med MySQL-kodebasen for å sikre at MariaDB har alle relevante feilrettinger lagt til MySQL.

MariaDB-serveren er tilgjengelig under GPL-lisensen, versjon 2, og klientbibliotekene for C, Java og ODBC distribueres under LGPL-lisensen, versjon 2.1 eller høyere. Den tilbys i to forskjellige utgaver.

Den første er MariaDB Community Server som du kan laste ned, bruke og endre gratis. Den andre utgaven er MariaDB Enterprise Server beregnet på å erstatte proprietære databaser og ta i bruk åpen kildekode i bedriften.

Last ned MariaDB

  • Last ned MariaDB Community Server
  • Last ned MariaDB Enterprise Server

Hvordan fungerer MariaDB?

Akkurat som MySQL, bruker MariaDB også en klient/server-modell med et serverprogram som arkiverer forespørsler fra klientprogrammer. Som det er typisk for klient-/serverdatasystemer, kan serveren og klientprogrammene være på forskjellige verter.

Nøkkelfunksjoner til MariaDB

MariaDB er svært kompatibel med MySQL ettersom hver MariaDB-versjon fungerer som en «drop-in-erstatning» for tilsvarende MySQL-versjonen, men med et par begrensninger.

Hvis du migrerer til MariaDB, er datafilene generelt binærkompatible med de fra tilsvarende MySQL-versjon, og også MariaDBs klientprotokoll er binærkompatibel med MySQLs klientprotokoll.

  • Den støtter mange forskjellige SQL-setninger, struktur og regler, funksjoner og prosedyrer, brukerdefinerte funksjoner (nyttig for å utvide MariaDB), servervariabler og SQL-moduser, partisjonering av tabeller, sikkerhetskopiering av databaser og gjenoppretting, serverovervåking og logger. Den leveres også med flere plugins som MariaDB revisjonsplugin og mer.
  • MariaDB kommer med mange nye alternativer, funksjoner og utvidelser, lagringsmotorer, samt feilrettinger som ikke er i MySQL. Noen av de nye funksjonene i MariaDB er avansert clustering med Galera Cluster 4, flere kompatibilitetsfunksjoner med Oracle Database og Temporal Data Tables (som lar deg spørre etter dataene slik de sto når som helst i fortiden), og mye mer.
  • De samme sikkerhetsfunksjonene i MySQL finnes i MariaDB. I tillegg bør du vurdere beste praksis for å sikre databaseserveren. Dessuten bør sikringen av databasen starte rett på nettverks- og servernivå.

Det er viktig å forstå at selv om MariaDB forblir kompatibel med MySQL, er den virkelig åpen kildekode (og er utviklet av fellesskapet i ekte åpen kildekode-ånd), den har ingen lukket kildekode-moduler som de som finnes i MySQL Enterprise Edition.

MariaDB-dokumentasjonen vil hjelpe deg å forstå forskjellene mellom MySQL og MariaDB fullt ut.

MariaDB klient og verktøy

For både MariaDB og MySQL er alle klient-APIer og strukturer identiske, alle porter og sockets er generelt like, og alle MySQL-koblinger for programmeringsspråk som Python, Perl, PHP, Ruby, Java og MySQL C-kontakt osv. fungerer uendret under MariaDB.

MariaDB kommer også med flere klientprogrammer som de populære kommandolinjeverktøyene: mysql, mysqladmin og mysqldump, for administrasjon av databaser.

Hvem bruker MariaDB?

Noen av selskaper som bruker MariaDB inkluderer RedHat, Ubuntu, Google, Wikipedia, Tumblr, Amazon Web Services, SUSE Linux og mer.

Her er noen nyttige artikler om MariaDB:

  • Nyttige MySQL/MariaDB ytelsesjustering og optimaliseringstips
  • Hvordan endre root-passordet til MySQL eller MariaDB i Linux
  • Hvordan endre standard MySQL/MariaDB-port i Linux
  • Hvordan endre en standard MySQL/MariaDB-datakatalog i Linux
  • 4 Nyttige kommandolinjeverktøy for å overvåke MySQL-ytelse i Linux